Sunday, November 1, 2009

kerana satu simpang~

Petang jumaat setelah abis usrah, makan dan solat.... dan setelah selesai tugas menguruskan urusan yang penting petang itu.. kredit to a**q yang sangat2 bertungkus-lumus menguruskan segalanya. alhamdulillah dgn izin-Nya berjaya jugak la selesai tugas kami tu by 6.00 pm... skg tggl kami pula nk kuar.... bergerak la yang tinggal antara kami dalam 9 org... naik la 3 kereta.. ditakdirkan Allah, at**irah naik bersama satu kereta.. J**a naik dengan T*ka*.. al** dan Az**n* naik satu kereta...bergerak la kami sume ke satu tempat dalam perjalanan untuk membina diri sendiri, dan mencari cintaNya...

"A**q, ngantuk... penat sangat~" ngadu kat a**q sebelum kami bergerak keluar dri KMB yang tersyg.... a**q pun jwb.. "xpe awk, nnti kite tido dlm keta jap, rehat kejap utk malam ni nye xtvt"...dalam hati, haah, btol gak, rehat kejap pon jdlah...bergerak la kami semua....

xtau napa, takdir Allah kereta yang mereka naik laju meluncur meninggalkan kami... igtkan tau la jln memandangkan dah ke tmpt tu lebih dri 3X.. bila yang memandu bertanye ttg simpang kat roundabout yang patut di masuk.. ... dengan yakinnye, "akak, masuk 3 o'clock" (dalam hati tyme tu risau sgt, sebab berdasarkan sejarah sebelum ni, sense of direction mmg xde lgsg, apatah lagi suh tnjk jln) tapi ckp dgn confident je... disebabkan keyakinan yang tidak bertempat, perjalanan yang sepatutnya mengambil masa 10 minit menjadi 2 jam setengah.... bertolak pukul 6 dan sampi 8.30 malam...berhenti solat kat kmb balik.. sebab xde cara lain nk ke situ, kena dri kmb gak.... elok2 masuk waktu isyak.....

cuba memikirkan kembali apakah hikmahnya disebalik peristiwa yang terjadi.... akhirnya dpt la satu konklusi.... mungkin Allah ingin membiarkan hambaNya ini merehatkan badan yang penat sekejap .. bukan lah penat sangat sebab masalah yg hebat mcm nabi Muhammad yang memikirkan masalah umat.. malah bukanlah setiap masa memikirkan masalah2 bahkan memikirkan perkara2 yang tidak menguntungkan dan tidak menambahkan iman... namun luasnya kasih sayang Allah.. betapa Dia mengerti keperluan hambaNya.. perjalanan yang memberi rehat 10 minit dijadikanNya 150 minit utk saya dan a**rah merehatkan diri sebelum mencari-Nya...betapa kasihnya Dia kepada orang yang cuba mencariNya..

"Aku sesuai dengan dugaan hambaKu kepada Ku
dan aku bersama dengannya ketika dia ingat kepadaKu
Jika dia mengingatKu dalam hatinya
Aku akan mengingatinya dalam hatiKu
dan jika dia ingat kepadaKu dalam lindungan khalayak ramai
nescaya Aku juga akan mengingatinya
dalam lingkungan khalayak ramai yang lebih baik
dan jika dia mendekatiKu sejengkal
Aku pun akan mendekatinya sehasta
dan jika dia mendekatiKu sehasta
nescaya Aku mendekatinya sedepa
dan jika dia datang kepadaKu berjalan
maka Aku mendatanginya dengan berlari"

~Hadith riwayat Syaikhani dan Tarmidzi~


benarlah hadith yang nabi sampaikan.. betapa Allah itu maha penyayang...
terasa bahagia sbb Dia masih mengambil berat......

6 comments:

khAzInAtUL AsrAr said...

ehek..

~AiSyA HuMaiRa~ said...

apa tu???

khAzInAtUL AsrAr said...

tu maksudnya saya come..

mohd asyriq said...

setanggi syurga-in team

Aisyah Ismail =) said...

apa khabar adik akak yg sorang nih?

may He gives u strength to face life and difficulties..

and may HE loves u more than i do.

keep on writing. =)

and oh ea.. insyaallah cardiff is waiting for u.

~AiSyA HuMaiRa~ said...

khabar baik akak.... rindu nak dengar akak berbicara.... jzklh atas doa... hehe.. nak tulis tapi xsempat.... nnti2 la ye... ;p tggu saya tau!!

Other posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...