Sunday, July 5, 2009

Tunang...????

kadang2 kita sering xsedar kita asyik bercakap pasal cinta.. orang ni dah bertunang lah, orang tu dengan senior lah.. macam2 lagi la... tapikan sedar x kita apa agaknya orang yang kita cakapkan tu rasa....

rasa macam musykil pon ada orang-orang kat KMB suka bercakap pasal orang yang dah bertunang... SEM 3 ni macam banyak je heboh pasal benda ni.. dah muak dengar.. kat mane2 je orang asyik bercakap... xsedar kah mereka bahawa DATELINE utk dipenuhi sangat banyak untuk SEM ni....adik2 junior juga perlukan perhatian.. focus xleh di divert kan kepada benda2 yang tidak perlu....

pernah x fikir yang kita takde hak pon nak bercakap psl org lain.. YES.. kalo ikot Islam kita perlu ambil berat tentang orang sekeliling... tp untuk membantu.. kalau sekadar untuk menambahkan beban, baik xpayah.. menyusahkan lagi ada...

dengan masa yang limited ni, dengan IELTS, WORLDLIT, EE, TOK ESSAY, dan yang sewaktu dengannya, amal pun belum tentu cukup untuk melayakkan kita dapat syurga Allah... kalaulah ditakdirkan Allah panggil mengadapNya dalam masa ni, apa kita nak jawab?

ni untuk diri sendiri dan orang yang sudi membaca... sekadar meluahkan apa yang terbuku di hati sbb dah xlarat nak dgr pasal benda ni... penat dah.... arap2nya benda ni cepat2 lah berhenti... bak kata siti ~FULLSTOP~

5 comments:

khAzInAtUL AsrAr said...

salam FULLSTOP!!..

sebar-sebarkan kempen ini..Moga2 virus ini dapat dihentikan dari terus merebak..

Moga-moga antivirus yang dihasilkan mampu menghalang virus ini dari terus hinggap dalam diari seorang daie...
Moga mampu mengubat..

Kembali membina..

FULLSTOP!

Amin Rox said...

"eh..sapa nak bertunang?? sape2..?" (contoh)

Full stop!! (kempen full stoP)

hoho, mmg kena cipta satu antivirus ye kak siti.. bagus2..

tapi kan.. ada persoalan, kenapa bertunang jua yg dcakap-cakap kan, padahal kalo ber'couple' dianggap perkara remeh???? apakah?

Adakah bertunang itu salah? :)

aida nor illyana said...

bertunang itu tidak salah, tapi ia bukanlah satu topik yang perlu dibahaskan,dibicarakan atau diperkatakan (let alone dibesar2kan)

sapa lak kate ber'couple' itu remeh? tapi bertunang yang 'tidak salah' itu juga tak menjadikan perkara2 yang dibuat oleh org yg ber'couple' itu halal.. bertunang utk mengelakkan masalah dan mengelakkan fitnah dah tambah masalah bila sume org asyik bercakap... kalo cakap benda asas je xpe, byk lak la spice nye, tambah sana tambah sini..

harap menjawab soalan... wallahualam..
sekadar menyatakan pendapat...

khAzInAtUL AsrAr said...

salam..

Time kasih aida kerana menjawab..

Antivirus ye adik amin...

R***Q** said...

terima kasih banyak2..btol tue,knapa perlu dihebohkan sdgkan perkara ini lebih baik dirahsiakan??

dan xpasal2, `tuan empunya diri` dipersalahkan atas `penghebohan` nie.. plek sgguh manusia. hanya tahu berkata-kata tanpa berhenti sejenak untuk berfikir tntg hati dan perasaan saudara yg diperkatakan...

banyak cerita ditokok tambah mengikut `sedap hati` masing2..jika ingin tahu,mengapa tidak ditanya pada trus pada insan yg sdg diperkatakn halnya? klo insan tue mengambil langkah untuk mengrahsiakn , tentu ada sebabnya..

hormati hak saudaramu..
~al-hujurat:6

Other posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...